After of the building’s façade in Alfama, Lisbon

Building Refurbishment

Project Technical Data

Architect in Charge: Helder Pereira Coelhoo
Architect: Miguel Meira
Functionality: Residential / Tourism
Location: Alfama, Lisbon, Portugal
Photography by: Architecture Tote Ser
Client: Group of Invesppool investors

The Calçadinha do Tijolo building is situated in a historical neighborhood of Lisbon known as the home of two of the most impressive and distinguishing monuments of the city, The São Vicente de Fora Monastery and The Santa Engrácia Church better known as the National Pantheon.

It is in this environment that the edifice Calçadinha do Tijolo is found. A building where you find a commitment between history, sophistication and the modernization of the urban redevelopment and the finishing touches of the apartments.

The project consisted in the uniformity of the two facades, looking for a more harmonious mix of open and filled spaces and also looking into the interior remodelling of the four floors, upgrading them and making them more functional.

In the main facade, processed an increase in the height of one of the roof voids giving it a similarity to the other void. Still giving a total closure of the platband and of the existing rip in the facade, to illuminate the attic, constructing therefore another garret equal to the existing one.

In the secondary facade, the closing of some voids was processed and the opening of others as to standardize them as close as possible to the facade design. A platband was constructed (the same as the existing one in the main elevation) easing the finishing touches of the chimneys leaving the facade's lead quite simple and contemporary.

In the interior of the building, the rehabilitation works were focused in the construction of the toilets and kitchenettes, to improve the health conditions of the building, and on the treatment of walls, floors and ceilings.

A few changes and modifications to the organization of the building were made, meaning first floor and attic. The first floor was split in two, created a studio on the left side and using the right side to create a duplex with the ground floor. This way we believe the conditions on the ground floor were improved, since this space was very small and windowless. In the attic, the two existing fractions were united, resulting in a unique apartment for the entire floor. This way is was possible to improve the space in terms of organization and natural light.

The apartments were finished with plastered and painted walls, plasterboard ceilings with insulation and recessed lighting. The floor is in oak, sanded and varnished. The bathroom walls were covered in hammered stone with 60x30 and the floors with 70x10 ceramic wengué. The kitchenette wall was covered with stainless steel and the floor with white ivory.

The location, environment, quality, functionality and modernity of the finishing touches as well as the attention given to the details to valorize both the property and the investment.