Blueprint of the urban project in Águeda

Urban Project

Project Technical Data

Architect In Charge: Helder Pereira Coelhoo
Architects: Miguel Meira
Landscape Architecture: Miguel Meira
Functionality: Urban / Residential
Location: Águeda, Aveiro, Portugal
Client: Client: Privado

The project in question refers to an urban lot of a land in Recardães, Águeda.

The lot is carved in a slope sharply turned towards South East and South, expositions alluring the installation of green spaces of recreation, and residential and contemplation zones, especially attractive in the mornings and the mid afternoons.

If in some way the slopes accentuated in determined areas of the intervention are attractive and proportional of broad views, on the other hand, are the main problem identified once that in certain circumstances, it comes to limit the full use of the space, being it public or private, and still it reveals some weaknesses regarding the stability of taluses and protection of the ground in relation to erosion.

In this way, the intervention in this space is essentially centered in the resolution of the slopes by the introduction of ledges in the lands destined for private use. These ledges, sustained by support walls, proportion a group of volumes that unfold in different layers and can proportion areas of diverse utilization, introducing variability, movement and rhythm to a space in which is impossible to capture with only one glance.

In the protected area of the National Ecological Reserve, the soil morphology designs a system of ledges and slopes of a very high inclination. In this situation, the intervention is minimal and not very intrusive, foreseeing only the stability of the taluses with bushy vegetation and the use of the ledges as residential and passive recreation zones, creating a lateral access – a paved path with permeable material to water and air (such as ‘terraway’) that, widening in determined zones, permitting not only the creation of a path but also meeting points, permanence and contemplating the landscape.

Furthermore the project contemplates two open areas destined for the collective use by the inhabitants. One near the parking spaces and the other along the access way to the lots. These open areas are defined as green spaces of leisure and residential – public gardens.

Here the project defines less sloped areas, meadow so that it can be used as grass, permitting the use of a more active recreation, as for example ball games or football matches. The same areas are bordered with a contention wall to the height of 0,50m, that proportions the utilization of the wall as a leisure bench, while it sustains a talus of bushy vegetation and trees that makes this area more protective and cozier.

The project seeks to satisfy the necessities of an urban life and guarantees the framing of the intervention of the territory. This way the vegetation plays a very important role being that the floristic list be composed of native species and well adapted to the soil and climate conditions of the land and the urban and/or ecological functions.

Examples of tree species:

  • Acer pseudoplatanus
  • Prunus lusitanica
  • Quercus robur
  • Quercus pyrenaica

Examples of bush species:

  • Arbutus unedo
  • Crataegus monogyna
  • Cytisus sp.
  • Erica sp.
  • Myrtus communis
  • Viburnum tinus

The intervention pretends above all to contribute the lot spaces dignified and adapted to the urban functions, as the creating of residential and recreation free zones, and respond to the challenge of the morphology of the land, taking advantage of the characteristics of the local landscape in the construction of the urban form.